Amira (Németh Krisztina) +36-20-417-1373 amira_hastanc@hotmail.com
Ruth St Denis
Serena Wilson
Jehan Kamal
Lesya Starr
Serena Wilson
 

Serena Wilson még Ruth St. Denistől tanult modern-orientális táncot, majd első fellépésére 18 éves korában későbbi férje ösztönözte, aki jazz-zongorista volt, és egyik keleti számukat kísérte Serena tánccal. Később New York legendás hírű Greek-town szórakozó negyedében lépett fel híres gyertyás számával, és itt tökéletesítette orientális tánctudását a keletről érkezett táncosoktól. Ez az időszak volt a hastánc fénykora New Yorkban. Fia szintén keleti zenével foglalkozik, udon illetve saját hangszerén a háromnyakú Baglama Hydrán játszik, és énekel. Serena férje dobon kíséri őket, aki a hastánc történetének kutatója és publikálója is. Lakásuk szinte a hastánc múzeuma; annál nagyobb összhang nehezen képzelhető el mint amikor hárman összejönnek, és férje és fia zenével kíséri Serena táncát. Az egész család élete a hastáncról szól.

Rengeteget utaznak Egyiptomba és Törökországba. Az egyiptomi Metkal Kenawi társulat Serenát kérte fel táncosnak New York-i debütáló koncertjükre. Elsők között nyitott iskolát New Yorkban, ami többször megkapta a "Legjobb Hastánc Stúdió" kitüntetést. Serena aktívan már nem lép fel, de tanít, és a híres Club Ibis műsorának koreográfusa, amelyben tanítványai szerepelnek. A New York-i hastáncélet központja, számos tehetséges fiatal táncost inspirál és segít, mint például Jehan Kamalt, aki Ballet Exotiqa című orientális előadásával nagy sikert aratott New Yorkban és szerte a világon.

Magyarországhoz bensőséges szálak fűzik, édesanyja magyar volt. 1995-ben járt először Budapesten egy fellépésen a Szkéné színházban, majd 1996-ban és 1997-ben ő tartotta az IDMC hastánc kurzusait a Műegyetemen. Ő ösztönzött , hogy fellépjek, majd 1998-ban meghívott egy professzionális hastánc kurzusra New Yorkba, ahol rajta kívül Jehan Kamal tanított modern tánctechnikákkal elegyített orientális táncot, és Sayed Reda egyiptomi néptáncokat. Amikor egy év múlva újra hívtak, alkalmam volt a Keleti Fesztiválra is ellátogatnom velük. Számomra Serena képviseli az igazi előadó-művészetet, hihetetlen a színpadi kisugárzása, őszinte, mély érzelmi átélése és technikájának bölcs kifinomultsága.

I am a woman wrapped in chiffon and jewels
Thin silks, and girdle of golds.
I strech my arms...
The embrace encompasses a universe.
I can arch my back in pride,
Contract my spine in humility,
Sway my arms like a snake,
Toss my head in defiance,
pose regardly like the Sphynx,
Ring my symbols with authority,
Bow down in contortion,
Control a quiver in my hips,
Tell a thousand stories with my eyes,
Skip with a child-like glee, the smile of
experience on my lips;
Glide in innocence - endure with age,
Spin like a dervis,
Undulate in sensibility,
Excite, promise, create, change, tease, moch
Unveil my passion
Untiringly seduce the world as I move my body,
For I am the dancer.